• Διακοπές & Αιμοκάθαρση
  • Εμπειρίες Ασθενών
  • Οδηγός Αιμοκάθαρσης
  • Ευκαιρίες Καριέρας
Sub Μενού
Νεφρός Ν.Ιωνίας
Νεφρός Ν.Ιωνίας
    Νεφρός Ν.Ιωνίας
    • Ποιοι Είμαστε
    • Προσωπικό
          • Ιατρικό Προσωπικό
          • Νοσηλευτικό Προσωπικό
          • Διοικητικό Προσωπικό
    • Εγκαταστάσεις
    • Πληροφορίες
        • Φυσιολογία Νεφρού
            • Νεφρός
              Αναντικατάστατο ΌργανοΤα ανθρώπινα νεφρά είναι μικρά, βιολογικά θαύματα με ένα συναρπαστικό σχεδιασμό που πληρούν μια ζωτική λειτουργία. Η αποτυχία ή ανικανότητα τους να λειτουργούν κατά τη…
            • Πώς λειτουργεί
              ο νεφρόςΤα νεφρά είναι ένα σημαντικό μέρος των μεταβολικών διεργασιών του σώματος. Συσσωρεύουν τα ούρα και τα αποβάλλουν μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Η περίσσεια του νερού και…
            • Τι συμβαίνει όταν δεν λειτουργούν
              φυσιολογικά τα νεφρά;Όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν σωστά τα καθήκοντά τους , η λειτουργική απόδοση ολόκληρου του οργανισμού επηρεάζεται. Αν μόνο το » φίλτρο » του…
        • Χρόνια Νεφρική Νόσος
            • Αίτια χρόνιας
              νεφρικής ανεπάρκειαςΗ χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Διάφορες μορφές λοίμωξης στον ιστό του νεφρού (σπειραματονεφρίτιδα) συχνά αφήνουν μόνιμες βλάβες. Ακόμη και η…
            • Πώς αντιμετωπίζεται
              η επιδείνωση της ΧΝΝ;Εάν η απόδοση των νεφρών, που είναι γνωστή ως «κάθαρση κρεατινίνης » για τους ειδικούς, μειώνεται στο 10 έως 15%, οι επιπλοκές με επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να αναμένονται…
            • Είδη
              ΘεραπείαςΗ αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του οποίου γίνεται ο καθαρισμός του αίματος από τα συσσωρευθέντα άχρηστα προιόντα του…
            • Τι επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπιση
              της ΧΝΝ τελικού σταδίου;Η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μορφή υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας είναι η επιτυχής εμφύτευση ενός υγιούς νεφρού. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχουν επαρκή…
        • Αιμοκάθαρση
            • Εισαγωγή στις ΘεραπείεςΕισαγωγή στις Θεραπείες Η γήρανση του πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες και στην Ελλάδα
            • Γενικές Αρχές Αιμοκάθαρσης Κλασσική ΑιμοκάθαρσηΗ αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του
            • Αιμοκάθαρση Υψηλής Αποδοτικότητας και ΡοήςΓια ΑΜΚ υψηλής αποδοτικότητας (high-efficiency dialysis) απαιτείται μεμβράνη κυτταρίνης
            • Τεχνολογία ΝερούΟι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες νερού υπό…
            • Κάλιο και νεφρική ανεπάρκειαΤο κάλιο είναι το βασικό ενδοκυττάριο κατιόν τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα και στα φυτά. Γι’αυτό και υπάρχει σε όλες σχεδόν τις…
            • Μηχανήματα ΑιμοκάθαρσηςΗ γενιά των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης Fresenius 5008S προσφέρει μια άκρως…
            • Φίλτρα ΑιμοκάθαρσηςΠροσφέρουμε μια σειρά από σύγχρονα φίλτρα αιμοκάθαρσης, ώστε να ανταποκριθούν στις…
            • Συμβουλές για την ΑιμοκάθαρσηΚαρδιαγγειακή νόσος σημαίνει την ύπαρξη προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο…
            • Διαιτητικές ΣυμβουλέςΔιαιτητικές συμβουλές για την καλύτερη υγεία των Νεφρών
        • Δικαιώματα Νεφροπαθών
        • Γλωσσάριο
    • Νέα & Ανακοινώσεις
    • Επικοινωνία
  • Ποιοι Είμαστε
  • Προσωπικό
    • Ιατρικό Προσωπικό
    • Νοσηλευτικό Προσωπικό
    • Διοικητικό Προσωπικό
  • Εγκαταστάσεις
  • Πληροφορίες
    • Φυσιολογία Νεφρού
      • Νεφρός – Αναντικατάστατο Όργανο
      • Πώς λειτουργεί ο νεφρός
      • Τι συμβαίνει όταν δεν λειτουργούν φυσιολογικά τα νεφρά;
    • Χρόνια Νεφρική Νόσος
      • Αίτια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας
      • Είδη Θεραπείας
      • Πώς αντιμετωπίζεται η επιδείνωση της ΧΝΝ;
      • Τι επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ΧΝΝ τελικού σταδίου;
    • Αιμοκάθαρση
      • Εισαγωγή στις Θεραπείες
      • Μηχανήματα Αιμοκάθαρσης
      • Γενικές Αρχές Αιμοκάθαρσης – Κλασσική Αιμοκάθαρση
      • Φίλτρα Αιμοκάθαρσης
      • Αιμοκάθαρση Υψηλής Αποδοτικότητας και Ροής
      • Συμβουλές για την Αιμοκάθαρση
      • Τεχνολογία Νερού
      • Διαιτητικές Συμβουλές
      • Κάλιο και νεφρική ανεπάρκεια
    • Δικαιώματα Νεφροπαθών
    • Γλωσσάριο
  • Νέα & Ανακοινώσεις
  • Διακοπές & Αιμοκάθαρση
  • Εμπειρίες Ασθενών
  • Οδηγός Αιμοκάθαρσης
  • Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής

20 Φεβρουαρίου 2018

Κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

sarakostιαna-ouzo-trapezi

Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

 

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής :

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά βρίσκονται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

-Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

-Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

-Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται    εύκολα.

-Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

-Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

 

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

-Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς  ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

– Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

– Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα      καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

 

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:

-Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

-Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

-Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

-Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν    είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

 

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

 

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

-Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

-Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

-Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

 

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Επικοινωνία

Α. Κάλβου 119 Νέα Ιωνία

+30 210 279 6500

info(at)nefros.gr

www.nefros(dot)gr

Νεφροιατρική – Όμιλος

Νεφροϊατρική

Χλόης 85
Μεταμόρφωση

Νεφρός Νέας Ιωνίας – Όμιλος

Νεφρός Νέας Ιωνίας

Αν. Κάλβου 119
Νέα Ιωνία

null

Νεφροϊατρική Green

Λεωφόρος Δημοκρατίας 264
Αχαρναί

Like Us on Facebook

Νεφροϊατρική - Νεφρός Νέας Ιωνίας

Νέα & Ανακοινώσεις

μένουμε ασφαλείς_διακοπές
Πως θα παρεμείνουμε ασφαλείς μέσα στο καλοκαίρι
17 Ιουλίου 2021
covid_metalaxeis
Εμβόλια εναντίον της παραλλαγής Δέλτα: 3 αλήθειες που ισχύουν για όλους
7 Ιουλίου 2021

Συνδεθείτε Μαζί Μας

Web Hosting & Website Design by AiOWeb
  • Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου
Bar Menu
Στο nefros.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα - Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα...
Privacy & Cookies Policy