- Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας ιός για να αναβαθμιστεί σε πανδημία
Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ δείχνει το δρόμο σε όλα τα κράτη του πλανήτη για την σωστή διαχείριση της κατάστασης ακόμα και τώρα δύο μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων
«Η λέξη πανδημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αμέσως μετά την αναβάθμιση του κοροναϊούς σε πανδημία.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ δείχνει το δρόμο σε όλα τα κράτη του πλανήτη για την σωστή διαχείριση της κατάστασης ακόμα και τώρα δύο μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων.
«Είναι μία λέξη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος να πολεμούμε πια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους» διευκρίνισε ο ίδιος.
Τι είναι όμως πανδημία; Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.
Ο ΠΟΥ μέχρι τώρα δεν είχε αναβαθμίσει τον νέο κοροναϊό σε επιδημία καθώς η εξάπλωση των κρουσμάτων φαινόταν ότι μπορούσε να ελεγχθεί αλλά η ραγδαία εξάπλωση σε ΗΠΑ και κυρίως η κατάσταση στην Ιταλία δεν άφησε πολλά περιθώρια.
Η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πανδημία μια ασθένεια ήταν το 2009 με την γρίπη των χοίρων η οποία σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον πλανήτη.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ιός για να χαρακτηριστεί πανδημία; Καταρχάς πανδημία χαρακτηρίζονται κυρίως οι νέοι ιοί που δεν έχουν προλάβει να ερευνηθούν σε βάθος. Το επόμενο στάδιο αφορά στην ικανότητα του ιού να μολύνει τους ανθρώπους εύκολα και να μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύτητα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο κοροναϊός συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Και χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία που να μπορεί να τον αποτρέψει η αναβάθμισή του σε πανδημία κρίθηκε απαραίτητη.
Ο φονικός ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε 118 χώρες και έχει προσβάλλει πάνω από 120.000 ανθρώπους στον πλανήτη.
- Οι φονικές πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα
Στην ιστορία της ανθρωπότητας η πρώτη καταγεγραμμένη πανδημία ήταν το 430 π.Χ. με τον λοιμό των Αθηνών. Η πανώλη χτύπησε την Αθήνα, η οποία τελούσε υπό πολιορκία, και προκάλεσε το θάνατο πολλών κατοίκων της πόλης μεταξύ άλλων και του σπουδαίου Περικλή.
Η πανώλη του Ιουστινιανού, η ευλογιά, η ισπανική γρίπη και η γρίπη του Χονγκ Κονγκ είναι μερικές από τις πανδημίες που απασχόλησαν τον πλανήτη πριν το 1980. Τότε ήταν που έκανε την εμφάνισή του το AIDS, τον ιό HIV.
Πηγή: https://www.tanea.gr
- 5 μέρες διαρκεί η ασυμπτωματική φάση της νόσου
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής τους.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».
Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.
Πηγή: https://www.onmed.gr